setup-maven-plugin stage one


Het zal ondertussen een kleine handvol projecten en werkgevers zijn, waarbij ik heb geholpen om projecten met behulp van Maven op te zetten. Maar elke keer blijkt wel weer, dat de drempel vrij hoog is. Dat bracht me op het idee om een plugin te introduceren, die helpt bij het assisteren van een aantal handmatige aanpassingen.

Een praktijkvoorbeeld: Voor het introduceren van Maven binnen een organisatie zijn tal van zaken te bedenken, die het ontwikkelproces kunnen ondersteunen. Eén van de eerste zaken die ik voor elkaar probeer te krijgen is het plaatsen van een repository binnen het netwerk. Ondertussen gaat mijn voorkeur uit naar Nexus, maar om daar gebruik van te kunnen maken moet je minimaal één van je settings.xml-bestanden aanpassen. Als je voor het eerst  maven in handen krijgt en je moet direct zelf sleutelen aan wat bestandjes dan geeft dat natuurlijk te denken. Gevolg is dan ook vaak, dat je bij iedereen even langsloopt om even nog iets aan de passen. Het zou kunnen suggereren, dat je eerst Maven door en door moet kennen wil het toegevoegde waarde hebben.

Het lijkt dus tijd voor het ontwikkelen van een setup-maven-plugin. De eerste implementaties liggen momenteel al klaar met de nodige tests. Daarbij is het mogelijk om “statische” settings-bestanden te installeren (hmm misschien toch niet een al te slimme woordkeuze). Er wordt onderscheid gemaakt tussen globale en user-settings, er kan vanaf het bestandssysteem of via een URL een bestand ingelezen worden. Deze settings kunnen eventueel gecombineerd met de reeds aanwezige settings of juist overschreven worden.

In de planning staan sowieso nog de volgende uitbreidingen:

  • “Dynamische” xml-bestanden: bestanden met variabelen die gefilterd worden door systeemproperties, externe property-bestanden of meegegeven parameters.
  • Interactieve verwerking, zodat tijdens het verwerken vragen aan de gebruiker gesteld kunnen worden
  • Multi-setup. Bovenstaande functionaliteiten gaan nog steeds uit van 1 (settings)-bestand per keer.  Het zal echter ook mogelijk moeten om meerdere bestanden te installeren.
  • Light-weight implementation: op dit moment ligt de nadruk vooral op een werkende plugin. Echter zal het uiteindelijk één van de eerstgebruikte plugins moeten worden. In dat geval zou het erg prettig zijn als zo min mogelijk dependencies binnengehaald hoeven te worden.

Mocht iemand nog op dit vlak ideeën hebben, laat gerust een bericht achter. Met name als ze berusten op praktijkvoorbeelden. Het gebruik moet zo basic mogelijk gehouden worden, aangezien potentiele gebruikers waarschijnlijk niet al te veel ervaring met maven zullen hebben. Het moet dus absoluut geen zwitses zakmes worden. Er liggen dus nog genoeg uitdagingen te wachten.

Advertenties

Tags: ,

2 Reacties to “setup-maven-plugin stage one”

  1. setup-maven-plugin stage two « Robert Scholte’s Blog Says:

    […] setup-maven-plugin stage two By rfscholte Afgelopen maart heb ik al een eerste aanzet gedaan voor een blogreeks over een nieuwe maven-plugin die ik aan het schrijven ben. Nu na ongeveer drie maanden zijn er tal van nieuwe features toegevoegd ten opzichte van het vorige artikel. […]

  2. So I started to work my mojo « Robert Scholte’s Blog Says:

    […] I started to work my mojo By rfscholte Hier het vervolg over de setup-maven-plugin, na mijn eerste en tweede blog, die ik hier al aan had […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: